Dincolo de text: hypertextul

Elena Ungureanu

Dincolo de text: hypertextul

Arc, Chişinău, 2014.

 

Acum câteva luni făceam prezentarea unei cărţi de istorie şi cultură americană, intitulată provocator A New Literary History of America. Această lucrare a apărut în 2009 sub coordonarea criticului de artă Greil Marcus şi a profesorului de literatură afro-americană Werner Sollors. Precizarea „noua istorie” nu e deloc întâmplătoare, ţinând cont de faptul că e o cercetare atipică pentru Havard University Press, una care sfidează definiţiile-standard ale disciplinei. Autorii au înţeles că textul literar, scris cândva, nu-i ceva fixat pentru totdeauna (R. Barthes) şi că istoria literaturii are o structură flexibilă, susceptibilă pentru adăugiri, modificări, permutări şi legături cu alte domenii ale culturii. De aceea ei şi-au conceput proiectul în ideea de facilitare, pe toate căile, a dialogului şi a interactivităţii, care pun în funcţiune mecanismul intertextualităţii/hypertextualităţii. În rezultat, lucrarea apare în două variante: de text tipărit într-o carte şi de text online. Cartea e instructivă, năucitoare şi distractivă în acelaşi timp, propunând un material, pe mai multe voci, de o incredibilă bogăţie şi diversitate, cu fapte dispuse nonliniar, cu autori grupaţi asociativ. Interdisciplinaritatea este asigurată de însoţirea textelor de istorie literare cu imagini, fotografii, colaje, reclame, afişe cinematografice, benzi desenate etc. ale epocii. Pentru că autorii nu au ignorat posibilităţile oferite de internet, lucrarea are şi variantă digitală (www.newliteraryhistory.com), capitolele luând forma unor imagini plasate în meniul de bază, care funcţionează ca butoane-link pentru navigare în reţeaua de texte la temă.

Istoria literaturii a devenit prin această contribuţie „excentrică” teritoriu fascinant atât pentru alcătuitori, cât şi pentru consumatori. Mă întrebam atunci de câţi ani lumină am mai avea nevoie ca să orientăm şi cercetările noastre pe un asemenea făgaş. Nu-i vorbă, ştiam de mai mult timp de preocupările doamnei doctor în filologie Elena Ungureanu, dar ceea ce mi s-a înfăţişat acum între coperţile unei cărţi mi-a dat multă încredere într-un onorant prezent şi viitor al cercetării în domeniul literelor. Pe bună dreptate, „E-mailurile, blogurile, chaturile, reţelele de socializare, mesageria instantanee, camerele discuţii etc. înlocuiesc formele tradiţionale de transmitere a mesajelor; comentariile postate de către internauţi (utilizatorii de net) în continuarea textelor online fac din ele un fenomen nu doar informativ, ci şi interactiv, dinamic, „lichid” şi vizibil. Suntem, citim, vieţuim într-un paingeniş sau într-o ţesătură hypermodernă, în care fire invizibile din reţeaua Internetului leagă textul individual de textele tuturor vorbitorilor lumii”. Ca şi autorii istoriei literare pomenite mai sus, lingvistul Elena Ungureanu a înţeles această esenţă a lui „homo informaticus” şi a optat pentru un necesar şi de mare viitor domeniu de cercetare „dincolo de text”: intertextul şi, mai ales, hypertextul – (inter)textul electronic sau mediat de computer şi de alte tehnologii informaţionale.

Cartea oferă introduceri în domeniul hypertextului, utile deopotrivă lingviştilor, literaţilor, semioticienilor, bibliotecarilor, specialiştilor în teoria comunicării, în domeniul tehnologiilor informaţionale şi dezvoltării societăţii informaţionale etc. Zic „introduceri” pentru că fiecare compartiment al cărţii este structurat diferit: fie în forma studiului tradiţional, fie ca un minidicţionar de concepte sau un colaj alcătuit din texte obişnuite, alternate de imagini de pe calculator (fotografii, icoane, linkuri şi emoticoane), asigurând un multiperspectivism al abordărilor. Structura rizomatică a cărţii mimează într-un fel natura obiectul de cercetare, impunându-se ca un hypertext cu multiple link-uri.

ALIONA GRATI

1 Comentariu

  1. Mulţumesc, Igor Condrea, pentru apreciere. Sunteţi printre primii care vă mişcaţi sigur într-un spaţiu electronic. Felicitări întregii echipe!

    Răspunde

Confirmări/Notificări

  1. Mă simt un răsfățat! | Amprente virtuale - […] Pe lângă cele două „bijuterii gustative” — câteva sticle cu vin din via tatei și un borcan cu miere …

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>